Стачкуващите служители от МВнР са получили заплахи да спрат стачните действия, каза за Агенция "Фокус“ председателят на Професионалното обединение на държавните служители от Дипломатическата служба Мартин Колев, дипломатически служител III ранг.

"В петък, 02.12.2022 г., по време на среща с министър Николай Милков във връзка със стачката той лично пое ангажимент да няма реваншистки настроения и отношения към служителите и да няма последици за тях фактът, че стачкуват. Но пристига към нас информация, че на някои  колеги е оказван натиск да не стачкуват“, каза Колев.

Още при символичните стачни действия е получено от ръководството на Външно министерство писмо да се спазва работното време, в противен случай стачкуващите подлежат на дисциплинарни наказания, допълни председателят на Професионалното обединение на държавните служители от Дипломатическата служба.

"Правят се индиректни опити да бъде смачкано желанието на стачкуващите. Натискът не идва от министъра, а от по-ниски нива. Той е  директен и индиректен. Психологически натиск се  получава чрез изискване от стачкуващите на списъци, за да се отчитат пред директорите. Стачкуващите отказаха да правят списъци“, допълни Колев като уточни: "Тази ситуация не е уредена от закона. Не  е ясна процедурата, но напрежението се отразява и върху стачкуващи, и върху нестачкуващи".

"Изглежда дирекция "Човешки ресурси и административно обслужване" на МВнР не разполага с ефективен инструмент за установяване на стачкуващите служители, поради което се прибягва до различни методи, възприемани като форма на индиректен натиск спрямо стачкуващите, каза още Милков.

В противоречие с разпоредбите на Закона за уреждане на колективните трудови спорове, в Министерството на външните работи са обявени конкурси за наемане на нови служители, докато текат стачните действия, става ясно още от думите на Мартин Колев.

"Ефективните стачни действия в МВнР продължават до намирането на решения по поставените искания. Предстои включването в ефективната стачка на служителите от задграничните представителства на министерството",  допълни той.

"Благодарим на голямата част от директорите на дирекции в МВнР, които подкрепят справедливите искания на служителите за достойно заплащане", каза още  Мартин Колев.