България да се възприема като атрактивна туристическа дестинация със своята уникалност - културно наследство и природни дадености, високо качество на предлаганите туристически продукти и услуги, както и да се утвърди като целогодишна туристическа дестинация, развиваща устойчив туризъм. Така заместник-министърът на туризма проф. Мариела Модева описа приоритетните насоки за развитие на българския туризъм по време на Годишната среща на икономическите съветници в Службите по търговско-икономическите въпроси, съобщиха от Министерството на туризма. В срещата, чийто домакин е министърът на икономиката и индустрията Никола Стоянов, взе участие и министърът на иновациите и растежа Александър Пулев.

Заместник-министър Модева увери, че българският туризъм, макар и с по-бавни темпове, ще продължи да се възстановява през 2022 г., въпреки рисковете, произтичащи от пандемията от COVID-19, която все още не е потушена и от текущите икономически и геополитически пречки. Съгласно данните на НСИ за периода януари – юни 2022 г., България регистрира 130% ръст на чуждестранни туристи, спрямо същия период на 2021 г., като приходите от туризъм са над 686 млн. евро, което е ръст от около 89%.

Видимостта на страната ни в международен план продължава да се подобрява. България спечели две престижни домакинства на значими международни форуми през 2023 г. - 68-та сесия на Регионална комисия Европа на СОТ, която ще се проведе в София и 107 заседание на Борда на директорите на Европейската туристическа комисия, информира проф. Модева.

По думите й, отчитайки възходящата тенденция в развитието на туризма и благоприятната позиция на страната ни в международен план, разширяването на кръга на генериращите пазари ще доведе до нарастване на добавената стойност за българския туристически продукт, както и дела на туризма в брутния вътрешен продукт на страната.

В дискусиите се включиха представители на работодателските и синдикалните организации, както и на Националното сдружение на общините в Република България.

Годишната среща на търговските аташета на България, организирана от Министерство на икономиката и индустрията, по традиция се провежда през месец август. Една част от тях бяха присъствено в страната, други се включиха онлайн. В дискусиите участие взеха и институциите, имащи отношение към тяхната работа.