Над 55% от обработваемите площи с лозя в България се използват за производство на червено вино. Това съобщи замeстник-министърът на икономиката и индустрията Янко Топалов при откриването на церемония за годишни награди "Златна изба“, информираха от пресцентъра на Министерството на икономиката и индустрията.

Янко Топалов подчерта, че през 2021 г. произведеното грозде е близо 180 хил. тона, което е с 12% повече в сравнение с предходната година. "Тези данни, заедно и с увеличеният брой регистрирани винопроизводители, са показател за икономическата стабилност в този сектор“, каза зам.-министър Топалов.

Заместник-министър Топалов поздрави представителите на винения сектор у нас за труда и постоянството, с които ежедневно популяризират България, като Европейска винена дестинация. "Независимо от мащаба и капацитета на производство на избите, те допринасят за разкриване на нови работни места, привличане на гости от страната и чужбина, с което позитивно влияят и върху развитието на туристическия сектор“, допълни заместник-министър Топалов. Той подчерта, че една от целите на Министерството на икономиката и индустрията е да се търсят начини за балансирано развитие на регионите в страната. "Работим усилено това да се реализира и винаги сме на разположение да дискутираме въпроси и проблеми, за да намерим най-добрите решения“, каза зам.-министър Топалов.

Заместник-министър Янко Топалов връчи голямата награда за "Най-силна подкрепа от ценители на виното в социалните мрежи“ на винарска изба "Вила Мелник“. Второто отличие, връчено отново от него, получи винарска изба "Бонония естейт“ в категория "Нови идеи във винения туризъм“.

В официалната церемония участваха изпълнителният директор на Българска агенция за експортно застраховане Бойка Василева, президентът на Българска експортна асоциация за малък и среден бизнес Найден Недялков и др.