"Договорените средства по Програмата за морско дело и рибарство 2014-2020 г. (ПМДР) се увеличиха до малко над 167 млн. лева или 82% от бюджета на програмата". Това заяви заместник-министърът на земеделието Георги Събев по време на среща на Местните инициативни рибарски групи (МИРГ) в к.к. "Боровец“. Той уточни също, че нарастват и извършените плащания, които към момента са в размер на 111,18 млн. лева безвъзмездна финансова помощ или 55% от общия бюджет на ПМДР 2014-2020 г. Това съобщиха от Министерството на земеделието.

"Темповете на договорирането са добри, а през следващите месеци се очаква разплащанията по Програмата съществено да се увеличат, предвид предстоящото приключване на голяма част от проектите“, добави аграрният заместник-министър.

Георги Събев информира, че с цел подпомагане на сектора Управляващият орган е предприел действия за осигуряване на финансов ресурс, с който да се компенсират пропуснатите от операторите в сектора приходи и допълнителните разходи заради сътресението на пазара, причинено от агресията на Русия срещу Украйна и последиците за веригата на доставки на продукти от риболов и аквакултури.

"След проведени девет заседания на Тематичната работна група за разработване на Програмата за морско дело, рибарство и аквакултури 2021-2027 г. и приключване на неформалните преговори с Европейската комисия, на 25 юли 2022 г. Управляващият орган изпрати официално на Комисията новата Програма“, посочи заместник-министър Събев. Той уточни, че формални коментари и бележки се очакват до края на септември, като след тяхното отразяване се предвижда одобрението на Програмата за новия финансов период да се случи в края на 2022 г.

Заместник-министър Събев подчерта, че е засилен темпът на откриване на приеми и по мерките от стратегиите на МИРГ, текат оценки на получените проекти, нараства броят на сключените договори и на изпълнените вече проекти.