"Навлязохме във важен етап от стопанската година – началото на жътвената кампания. За поредна година очакваме добра зърнена реколта и в момента са налице всички предпоставки тя да бъде прибрана навреме. Това се случва благодарение на труда на земеделските производители, на натрупаните знания, умения и опит в сектора, както и на развитието на аграрната наука“. Това заяви заместник-министрът на земеделието Иван Христанов, който участва в откриването на жътвената кампания за 2022 г. в община Димитровград по време на Тракийския жътварски събор – Странско 2022. това съобщиха от пресцентъра на Министерството на земеделието.

Иван Христанов отбеляза, че земеделските производители бяха изправени през последните месеци пред много предизвикателства, като политическото ръководство на Министерството на земеделието полага постоянно усилия в посока подкрепа на сектора и поддържа постоянен и пряк диалог със земеделските производители.

"Радвам се да посоча, че очакваме изключително добра реколтата при зърнените култури, която да е повече от достатъчна за осигуряване на необходимите количества за вътрешна консумация, както и за износ към трети страни. През последните години зърнопроизводството в България бележи ръст, благодарение на трайната тенденция за увеличение на средните добиви и все по-мащабното използване на модерна земеделска техника на полето“, каза още аграрният заместник-министър.

Той посочи, че българската пшеница е с доказани качества и това предполага да се произвежда хлебна продукция, която да отговаря на високите критерии на потребителите.

Заместник-министър Христанов благодари на организаторите за поканата и им пожела здраве, успешна жътва и високи добиви.