Механизмът за разследване на главния прокурор, предложени от ДБ и правосъдното министерство, не е направен заради Иван Гешев, а за да изпълни решението по делото "Колеви срещу България". Това заяви зам.-правосъдният министър Емил Дечев.

"Това решение е свързано с друг главен прокурор – Никола Филчев. След това се смениха няколко главни прокурора – Борис Велчев, Сотир Цацаров. Винаги е имало настояване от Съвета на Европа, че трябва да изпълним това решение, без значение кое е името на главния прокурор. Съдът в Страсбург е установил, че имаме проблем с контрола на главния прокурор", заяви Дечев.

В четвъртък парламентът прие на първо четене механизъм за разследване на главния прокурор. Предложенията на "Демократична България" и Министерството на правосъдието са разследването да се води от съдия от Върховния касационен съд. Малко след започването на дебата по Наказателно-процесуалния кодекс депутатите си дадоха дълга почивка, след която нямаше кворум. 

"Днес би трябвало да продължат дебатите в пленарна зала. Но аз очаквам всичко. При добра политическа воля е възможно да бъде разгледан и на второ четене в правна комисия. Тук ключово е има ли политическа вола. Ако няма – се намират хиляди оправдания защо няма да бъде приет", поясни Дечев пред NOVA.