Земеделските производители не трябва да се тревожат, ще бъдат компенсирани заради наводненията. Това каза в "Това е България" на Радио "Фокус" Тодор Джиков – зам.-министър на земеделието в служебното правителство, във връзка с финансовия размер на оказваната подкрепата заради наводненията.

И уточни, че става въпрос за загуби на земеделски производители, независимо дали се касае за земеделски култури, площи, добитък, животни. "Не делим земеделци на растениевъди и животновъди. Всички, които пострадаха, ще бъдат адекватно компенсирани", категоричен бе Тодор Джков.

"Средства ще има, ще се обезпечат стопаните, които са загубили площите, които са загубили културите вследствие на тези наводнения. Така че не бива да всяваме паника, страх или каквото и да е", заяви той.

"Нека да оставим на общинските служби да си свършат работата, за да може администрирайки процеса по най-бързия начин, да компенсираме земеделските стопани", бе категоричен Тодор Джиков, зам.-министър на земеделието в служебното правителство.

"80% от разходите, които са доказани по технологични карти, ще бъдат обект на компенсация от страна на държавата. Правим всичко възможно да администрираме и администрираме процеса изключително бързо, визирайки и че в момента общинските служби работят на 100% от възможностите си. Всички знаем, че земеделските стопани очакват и държавната помощ относно компенсация на ценовите турбуленции и загубите, причинени от икономическия ефект от войната в Украйна", обясни зам.-министър Джиков.

По думите му остава земеделските производители по най-бързия начин да подадат документите, за да се предизвикат проверките, които да удостоверят пропадането на площите и съответно да се придвижат изплащането на компенсаторните помощи.

"Това е едната страна на медала. За съжаление обаче, втората страна на медала е много по-сериозна и по-фундаментална. Трябва да си отговорим: има ли готовност  и визия българската държава и да се изправи пред тези проблеми, да ги преодолява възможно най-малки щети", коментира той.