Заместник-министърът на иновациите и растежа Стефан Савов връчи сертификат за инвестиция клас "А“ по реда на Закона за насърчаване на инвестициите (ЗНИ) на Войчех Жабински, изпълнителен директор на "Карлсберг България“, съобщават от Министерство на иновациите и растежа.

Датската компания, която е един от водещите международни производители на бира в света, инвестира 23 млн. лева в разширение на завода си в Благоевград.

Инвестицията е в нова производствена сграда, оборудвана с най-модерни технологии. В нея ще бъде изградена нова поточна "CAN“ линия за производство на бира в кенове от 0.5 л. Очакваният старт е през първата половина на 2023 г., което ще позволи на компанията да разшири портфолиото си от продуктови иновации, следвайки най-високите международни и национални стандарти за качество в пивопроизводството.

"Инвестицията, която ще бъде направена в Благоевград, е от огромно значение, особено предвид икономическата ситуация, не само в България, но в световен мащаб. Тя ще даде възможност за нови работни места, от каквито несъмнено има нужда“, заяви зам.-министър Савов по време на връчването на сертификата. По думите му компанията е един сериозен работодател на територията на областния център.

"Като водещ производител в сектора, за нас е важно да инвестираме не само в нови технологии и производствени мощности, но и в икономическото, социалното и културното развитие на регионите, в които оперираме. Компанията разполага с две пивоварни – в град Шумен и в Благоевград, както и с логистични и търговски центрове в цялата страна. Осигуряваме работни места на повече от 500 души. С новата "CAN“ линия планираме да разширим производството и заетостта в компанията, защото вярваме, че иновациите и съвместните проекти са начин да допринесем за едно по-устойчиво бъдеще. Тя ще ни позволи също така да произвеждаме бира в кен-опаковки тук, в България, вместо да внасяме от съседни страни“ – сподели Войчех Жабински, изпълнителен директор на "Карлсберг България“.

На церемонията присъстваха още кметът на Благоевград Илко Стоянов и Богдан Богданов, изпълнителен директор на Българска агенция за инвестиции (БАИ).