Над 7 млн. евро са получили повече от 40 български космически проекта по програмата на Европейската космическа агенция (ЕКА). Това е за периода от подписването на първото споразумение с ЕКА за Европейска кооперираща страна през 2015 г. Общо са проведени седем тръжни процедури, по които са постъпили 127 български проектни предложения. Това заяви зам.-министърът на иновациите и растежа Стефан Савов при откриването на Третия национален форум за съвременни космически изследвания в София тех парк, съобщават от Министерство на иновациите и растежа.

Савов заяви, че благодарение на българското участие в процедурите наши учени са разработили прибор за измерване на радиацията в орбита около Марс, който е част от международен спътник. Българска разработка е и космическата оранжерия, която ще пресъздава специфичните условия на околната среда за отглеждане на растения в космически условия. Между одобрените проекти са такива, които дават решения относно качеството на атмосферния въздух в градска среда; радиолокация на данни; модели за разработване на микробното разграждане на отпадъци; наблюдение на селскостопански площи и язовири и др.

"Тази година България подписа ново Споразумение с ЕКА. По осмата тръжна процедура се приемаха проекти до 22 септември т.г. В момента се оценяват 11 нови проектни предложения от България, а резултатите ще станат ясни следващия месец“, добави още зам.-министърът.

Савов подчерта, че особено ценно за страната ни е успешното сътрудничество с ЕКА, с чийто представители направи срещи в София в два поредни дни. След работните срещи стана ясно, че у нас през следващата година ще има безплатни обучителни курсове. Те ще се провеждат от ЕКА с цел да се засили повече интересът към програмата от страна на български фирми. "Призовавам родния бизнес да бъде по-активен и да кандидатства за финансиране“, добави той.

В заключение заяви, че космическите технологии са технологиите на бъдещето. По думите му те са източник на иновации, които бързо се разпространяват и в други сектори на икономиката и създават нови работни места.

Събитието е организирано от Съюза на физиците в България и се провежда под патронажа на Министерството на иновациите и растежа. В него се включиха експерти от Европейската космическа агенция, Агенцията на Европейския съюз за космическа програма и Европейския съвет по иновациите, както и представители на бизнеса и научната общност.