Те се състояха в рамките на неформалното заседание на Съвет "Правосъдие и вътрешни работи“ по инициатива на българската страна в контекста на активните политически контакти в полза на присъединяването на страната ни към Шенгенското пространство, съобщиха от МВР.



Заместник-министър Таня Райчева проведе работни срещи с комисаря по вътрешни работи Илва Йохансон и с държавния секретар във Федералното министерство на вътрешните работи на Федерална Република Германия Юлиане Зайферт. В рамките на разговора г-жа Райчева категорично подчерта, че независимо от сложната политическа ситуация в страната, членството в Шенген е първостепенен приоритет и България предприема всички действия, за да демонстрира готовността си по най-добрия начин. Припомни съвместната декларация с Румъния, въз основа на която е отправена покана до ЕК и държавите членки за посещение, в което да се запознаят с постигнатото през последните 10 години от двете страни. Представи подготовката на национално ниво, извършваните самооценки, както и насочените усилия предимно към най-натоварената външна граница с Турция и ГКПП “Капитан Андреево". Зам.-министър Таня Райчева увери, че се поддържа активен контакт на техническо ниво с ЕК, както и постоянна координация с партньорите от Румъния. Тя представи намеренията на България за провеждане на посещението най-късно през октомври 2022 г., което да позволи обсъждане на резултатите от него и приемане на решение на Съвета за присъединяване към Шенген на заседанието на СПВР през декември 2022. За българската страна е важно България, Румъния и Хърватия да бъдат разглеждани заедно и решението да бъде взето и за трите страни, коментира още зам.-министърът.

Комисар Илва Йохансон увери българската страна, че ЕК разглежда трите страни равнопоставено и решението следва да бъде взето едновременно. Оцени желанието на България за организиране на посещението и подчерта необходимостта в максимална степен да се използва благоприятният политически момент за разширяване на Шенгенското пространство.

Държавният секретар на Федералното министерство на вътрешните работи Юлиане Зайферт потвърди изразената на СПВР през юни позиция на Германия в полза на пълноправното членство на България, Румъния и Хърватия в Шенген. Отбеляза, че това ще бъде в интерес и за Германия. Тя коментира, че е запозната с постигнатото от България през последните години и приветства готовността на страната за организиране на посещение по Шенген на доброволна основа. Държавният секретар призова българската страна да продължи активния политически диалог с държавите членки за постигане на пълна подкрепа за присъединяването на България към Шенген и потвърди готовността на германската страна за развиване и надграждане на сътрудничеството с България в областта на вътрешните работи.

В рамките на техническа среща между България, Румъния, ЕК и Чешкото председателство на Съвета бе потвърдена тясната координация в планирането и провеждането на предстоящата визита по Шенген, обсъдени бяха и предстоящите стъпки.



С разпореждане на главния секретар на МВР главен комисар Петър Тодоров е в ход разработен план за извършване на съвместни контроли действия на граничните пунктове Капитан Андреево, Лесово и Малко Търново. Действията ще се осъществяват от смесени екипи от служители на Министерството на вътрешните работи, Агенция "Митници“ - МФ и представители на Националната агенция за приходите. Целта е превенция и противодействие на корупцията, контрабандата, нарушения и престъпленията през държавната граница. Амбицията е до края на годината България да е изпълнила всички критерии за присъединяването на страната към Шенгенското пространство.