Заместник-министърът на младежта и спорта Диана Иванова се включи в публичната дискусия на тема “Ролята на младежкото участие и студентското самоуправление в процеса на вземането на решения". Тя беше организирана от Национален младежки форум и Студентския съвет при Софийския университет “Св. Климент Охридски".

“Водещо за България е политиката за младежта да предоставя условия за социално благополучие на младите хора и възможности, чрез своите професионални, социални и граждански умения, младежите да са способни да вземат важни решения за себе си, общността и държавата", заяви в изказването си зам.-министър Иванова.

Тя допълни, че насърчаването на участието на младежта в процесите на вземане на решения има важен принос за по-нататъшното развитие на обществото.

“Министерството на младежта и спорта работи проактивно за поставянето на младите хора и младежките организации в центъра на разработването на публичните политики", каза още Иванова.

Зам.-министърът на младежта и спорта посочи Обществения съвет по въпросите на младежта към министъра на младежта и спорта като пример за активното участие на младите хора в процесите на вземане на решения.

“2022 е Европейска година на младежта. Това ни дава още една възможност да насочим своите усилия към подкрепа на младите хора в България, като повишим и настроим общественото съзнание към темите, които младите хора са определили като най-важни за тях, както и приоритетите, посочени в 11-те европейски младежки цели", отбеляза Диана Иванова.

Тя представи основните събития, които ще бъдат организирани от ММС през следващите месеци. Те са насочени към образование и обучение, култура и изкуства, доброволчество, физическо и психично здраве, нетолерантност, влияние на социалните мрежи и въздействие на пандемичната обстановка върху младите хора.

Участниците в дискусията се обединиха около мнението, че е необходим активен диалог между студентските и младежките организации и институциите, чрез които демокрацията функционира.

Организаторите на публичната дискусия бяха категорични, че подобно събитие е прецедент, с оглед на ясното обособяване на различните заинтересовани страни в процеса на овластяване и включване на младите хора. В рамките на обсъжданията всеки участник имаше възможност да представи изложение по темата и да посочи предизвикателствата пред младежката политика и ролята на младежките организации в нея.