Заместник-министърът на иновациите и растежа Надя Христова връчи сертификат за инвестиция клас "Б“ по реда на Закона за насърчаване на инвестициите на "Кридо“ ООД и "Хоспис Света Анна“ ЕООД, съобщават от пресцентъра на Министерството на иновациите и растежа.

Даниел Стратев и Красимир Георгиев инвестират 1,57 млн. лв. в създаването на хоспис в село Лъка, община Поморие и разкриват 25 нови работни места.

"Поздравявам ви за това, което сте изградили тук, както и за усилията ви в грижата за възрастни хора. Приветствам и това, че откривате нови работни места за жителите в региона“, каза зам.-министър Христова.

Хоспис "Света Анна“ е с капацитет от 60 болнични легла и е оборудван с модерна медицинска техника и уреди за рехабилитация. Към момента е запълнен на над 95%.

Приема първите си пациенти през март в новопостроена сграда, отговаряща на всички европейски стандарти за лечебно заведение.

"Ангажираният екип от медицински и здравни работници е с дългогодишен професионален опит в полагането на грижи за хора с увреждания, хронично болни, лица със слединсултни състояния", разказаха собствениците на хосписа, който осигурява медицинско наблюдение, поддържащи лечения, предписани от лекар, рехабилитационни процедури и др.

Всички стаи са обезпечени със собствен санитарен възел. Сградата е оборудвана с асансьор, улесняващ самостоятелното придвижване или транспортирането на пациентите до различните етажи на хосписа. 

Даниел Стратев и Красимир Георгиев казаха още, че в хосписа ежедневно работи рехабилитатор, който подготвя отделна програма за всеки пациент, съобразена с неговите индивидуални потребности.

Те обясниха още, че лечебното заведение предлага и дневен стационар, подходящ за хора, които желаят да прекарат деня в хосписа, а вечер да се прибират вкъщи при близките си.

"Предлагаме и възможност за престой при долекуване на различни медицински състояния, както и извършване на широк спектър от разнообразни диагностични и терапевтични процедури“, добавиха основателите на хосписа по време на връчването на сертификата.

Зам.-министър Христова ги запозна още с предстоящата мярка по Плана за възстановяване и устойчивост – за изграждане на ВЕИ за собствено производство на енергия – внедряване на соларни панели със съпътстваща инфраструктура. Предвиденият бюджет е в размер на 200 млн. лв. Очаква се до края на годината мярката да бъде отворена за кандидатстване.