В условията на обединен европейски пазар риск няма, магазините са пълни. Това заяви зам. - министърът на земеделието Тодор Джиков за обзорното предаване "Това е България" на Радио "Фокус" в коментар по темата дали има продоволствена сигурност в България. Заместник - министърът е категоричен, че основният въпрос е: "Какво произвеждаме в България?".

"Пари има (...)", заяви Джиков. "Въпросът е как ще се организираме, как ще насочим и контролираме ресурса, за да може да възстановим производството на плодове и зеленчуци и на продуктите от тревопасното животновъдство на такова ниво, каквото страната ни е имала до 2000г.", обясни той.

По думите му трябва да си поставим цели и да следваме тези цели, за да може да имаме истинска полза от тези пари, които през следващите пет години ще се влеят в българското земеделие.

"Не се е търсил инвестиционен резултат от тези милиарди, които се изляха в българското земеделие през последните 15г. от както сме в Европейския съюз. Явно не е имало реално поставени цели", обяви зам. - министърът.

"Каузата да вземем едни пари и да ги изхарчим просто ей така не е ефективна", категоричен бе Джиков.

Тодор Джиков обясни, че управляващите до момента нямат оправдание защо докарахме земеделието до това състояние над 60% от плодовете, зеленчуците, млякото и месото да си ги внасяме, при положение, че изхарчихме такъв огромен ресурс.

"Явно липсваше контрол при изразходване на средствата, но нямаше реално поставени истински цели. Имаше много неща, които не се правеха и затова стигнахме до това положение. От тук нататък трябва, затваряйки вратата, научавайки си урока, следващия програмен период в края на всяка стопанска године, ние да променим отношението си към инвестирането на тези средства и да търсим реален ефект от тези пари", каза в заключение зам. - министърът.

Цоня СЪБЧЕВА