Честването на Деня на Черно море (31 октомври), цели да обърне общественото внимание към проблемите на морето и начините за неговото опазване. По този повод зам.-министър Димитров заедно с експерти от Басейнова дирекция – Черноморски район (БДЧР), Регионалната инспекция по околна среда и води - Варна (РИОСВ), Регионална лаборатория – Варна и Института по Океанология (ИО-БАН) се включиха в почистването на плаж "Аспарухово", информират от пресцентъра на МОСВ.

"Със своята специфика Черно море е една от най-уязвимите морски екосистеми в света. За да бъдат запазени неговата жизненост и ресурси, все по-неотложна става нуждата интензивните човешки дейности в морето да бъдат много внимателно преценени и по-щадящо прилагани", това заяви заместник-министърът на околната среда и водите Петър Димитров във Варна по време на дискусия посветена на празника.

"Преди 30 години, заедно с Грузия, Румъния, Русия, Турция и Украйна поставихме началото, като подписахме Конвенцията за опазване на Черно море от замърсяване. Чрез Стратегическия план за действие към нея начертахме рамката на сътрудничество за по-доброто бъдеще за морето и региона. Днес отбелязваме деня на Черно море в безпрецедентна обстановка. Геополитическата ситуация дава своето отражение  върху околната среда не само на Украйна, но и на големи части от Източна Европа“, добави зам.-министър Димитров, информират от пресцентъра на МОСВ.