Ще направим всичко необходимо да защитим живота и здравето на населението на град Ловеч. Това съобщи за сутрешния блок "Добро утро, България" на Радио "Фокус" Даниел Колев, зам.-кмет по стоителство, архитектура, градоустройство и екология на Община Ловеч във връзка с обгазяването с амоняк в града.

"Има основания за притеснения. Това, което се случва в Ловеч, е продължение на един проблем, който е още от май месец на тази година. И към тогавашния момент с помощта на всички компетентни в тази връзка институции стигнахме дотам, че "Мелта 90" – това е едно предприятие, което функционира от 80-те години на миналия век, в хладилното съоръжение, което е с амонячна инсталация, бяха настъпили някакви проблеми при тях. Имаха аварии, които добре, че не доведоха до по-тежки замърсявания на околната среда и въздуха на близките квартали, в който имаме и училище, и детска градина и детска ясла. С помощта на институциите, и с предписание на РИОСВ, и на ДАМТН предприятието и най-вече хладилното съоръжение на това предприятие "Мелта 90" беше спряно от експлоатация до отстраняване на всички неизправности в инсталацията. Сигналите започнаха наново. До 19 септември нямаше абсолютно никакви проблеми със съоръжението на хладилника. На 19-и почнаха сигналите, и на 25-и, и така и към днешна дата".

"Започна възстановяване на дейността на хладилника. Управителят г-н Тенев започна да зарежда съоръжението с амоняк и всичко се върна наново. Имаме сигнали вече от близко живущи от съседните къщи до предприятието и до хладилника. И пак сме сезирали наново абсолютно всички институции, за да може това съоръжение наистина да бъде отремонтирано, и ако може да бъде въведено в експлоатация след тяхна санкция, добре, но не и да застрашава живота и здравето на хората", коментира Колев.

Той обясни, че към момента управителят на въпросното предприятие не изпълнява предписанията на ДАМТН, но продължава да зарежда съоръжението, и неминуемо това е довело до изпускане на амоняк в атмосферата. 

Зам.-кметът увери, че ситуацията се следи и чрез показанията на измервателни уреди, но нормализирането на ситуацията зависи и от това управителят г-н Тенев да започне да изпълнява предприсанията, дадени му от компетентните органи.