Недекларирана валута за над 635 000 лева откриха митническите служители от отдел "Митнически мобилни групи" при проверка на лек автомобил, излизащ от страната, информира пресцентърът на Агенция Митници.

На 19.11.2022 г. на МП Капитан Андреево пристига лек автомобил марка "Пежо“ с шведска регистрация. Водачът- шведски гражданин, който пътувал сам от Кралство Швеция през България за Турция заявил пред митническите служители, че не пренася стоки, валута или парични средства  за деклариране.

По метода "анализ на риска“ колата е селектирана за щателна митническа проверка, при която във фабрични кухини в багажното отделение са открити пачки шведски крони с различен номинал. Общото количество на откритата недекларирана валута е 3 566 890 шведски крони с левова равностойност 635 327 лева. 

По случая е образувано бързо производство от разследващ митнически инспектор под надзора на Районна прокуратура Хасково-Териториално отделение –Свиленград. В

Водачът с инициали М.А. е привлечен като обвиняем за това, че не е изпълнил задължението си да декларира писмено пред митническите органи пренасяната валута през границата, която е външна за Европейския съюз и стойността на паричните средства е в особено големи размери.

Престъплението е квалифицирано по чл.251, ал.1 от Наказателния кодекс.