Бракониери убиха благороден елен в Русенско. Те са заловени с незаконен улов от горски служители от Държавно ловно стопанство "Дунав" – Русе. Случаят е от вечерта на 30 декември в землището на русенското село Просена. Около 19.00 ч. служители на ДЛС "Дунав" чуват изстрел и се насочват в посоката, от която идва.

На място те установяват двама души от ловната дружина от село Просена, които са отстреляли четиригодишен мъжки благороден елен без редовно издадено разрешително за лов.

Веднага на място е извикан полицейски екип, оръжието и трупът на животното са конфискувани, а нарушителите са отведени за разпит в Районното управление на МВР в Русе. По случая е образувано досъдебно производство.

Държавно ловно стопанство "Дунав"-Русе попада в обхвата на "Северноцентрално държавно предприятие", което е известно с големите популации на благороден елен.

Именно в този район през 2021 г. са отстреляни два рекордни трофея от благороден елен, оценени с над 253 точки на световно изложение в Будапеща, Унгария, припомня БНТ.

Единият от трофеите е с внушителното тегло от 16,960 килограма и е рекордьор по този показател за последните 30 години.