9 недекларирани надуваеми лодки и 3 механични помпи бяха задържани на ГКПП Капитан Андреево при проверки, част от общите действия срещу контрабандата с участието на служители на Агенция "Митници", ГД "Гранична полиция", ГД "Борба с организираната престъпност" и Национална агенция за приходите.

При един от случаите на 02.05.2024 г. на пункта пристига лек автомобил с чужда регистрация, управляван от мъж с двойно гражданство –турско и шведско, който пътувал сам, от Турция за Швеция. В зоната на митническия контрол водачът заявил, че не пренася лични вещи, стоки или валутни ценности за деклариране. По метода "анализ на риска" автомобилът е селектиран за щателна митническа проверка. В хода на контролните действия митническите служители откриват в багажното отделение на колата 5 големи пакета, в които са поставени надуваеми гумени лодки с размери 3 на 8 метра.

Другият случай е от 21.04.2024 г., когато е извършена проверка на товарен микробус, пътуващ от Турция за Нидерландия. Водачът-български гражданин, представил редовни документи за превозваната групажна стока. Превозното средство е насочено за пролъчване с рентгенова апаратура, при която се установяват необичайни плътности в превозвания товар. При последвалия физически контрол  митническите служители откриват 1 надуваема лодка в товарното помещение, укрита сред другата стока.

Няколко дни преди това, на 17.04.2024 г., митническите служители извършват проверка на автобус с турска регистрация, влизащ в страната от Турция. Водачът и 16–те пътници заявили, че пренасят само лични вещи и нямат нищо за деклариране. При проверката се установява, че в багажното отделение са укрити пакети с три надуваеми лодки и три механични помпи за тях. Установено е, че недекларираната стока е собственост на шофьора на автобуса-турски гражданин.

На нарушителите са съставени актове по Закона за митниците за опит да бъдат пренесени стоки през държавната граница без знанието и разрешението на митническите органи.

В периода на засилен контрол на ГКПП Капитан Андреево, обратно в Турция са върнати и 2 надуваеми лодки и 6 двигателя, които  са били надлежно декларирани, но не са отговаряли на въведените национални разпоредби, които регулират вноса на тези стоки.

Работата по казуса с така наречените "малки лодки" е във връзка с борбата с нелегалната миграция и съвместното сътрудничество между Агенция "Митници", Министерство на вътрешните работи и Агенцията за Борба с престъпността на Великобритания. През последните години британските власти отчитат, че предпочитан начин за нелегален превоз на мигранти от Европейския съюз към Великобритания през Ламанша е чрез използването на такъв тип "малки" надуваеми лодки, които са предвидени за десетина пасажери, но с тях действително се превозват десетки мигранти наведнъж. Престъпните групи, организиращи трафика, купуват евтини, но и некачествени лодки, произведени извън Европейския съюз, които често не отговарят на стандартите за безопасност. Това заедно с претоварването на плавателните съдове е причина за множество инциденти със смъртни случаи на онези, които предприемат опасното прекосяване на Ламанша.

В отговор на проблема българските митнически и гранични власти предприеха засилен контрол, както и чрез правомощията на директора на Агенция "Митници" беше издадена заповед за ограничаване на входните точки, през които е разрешено да се извършва вноса на такива лодки. По този начин бяха прекъснати най-честите маршрути за легални доставки, а при опит за контрабанден внос лодките се задържат.