Сдружение "Загражден Арт Фест“ е създадено от група приятели от Пловдив, двама от които са родом от Загражден, с идеята отново да се върне животът в кино залата в малкото родопско село. Организират фестивал, на който прожектират 4 пълнометражни и 6 късометражни филма, като остават изненадани, че идеята им е получила популярност и на първият фестивал се събират повече от 40 души. Тази година предстои второто издание на "Загражден Филм Фест“, като организаторите се подготвят много повече гости да оживят родопското село. Това коментира Ивана Воденичарова от Сдружение "Загражден Арт Фест“ в предаването "Човекът на фокус“ на Радио "Фокус“.

 

Село Загражден се намира в Община Баните и до най-високото село в България – Манастир. "Намира се в едно приказно място в Родопите, заобиколено от планини. Жителите на селото са основно възрастни, но хубавото е, че и младите се завръщат, мотивирани от спокойствието на селския живот.“

  

Основната цел на Сдружение "Загражден Арт Фест“е дадат сцена за изява на младите български артисти и чрез връщането на духа в кино залите да се възродят забравените родопските села. Дългосрочно идеята е да не се спира със Загражден, а да се продължи и в други такива сила, които в България има страшно много. До миналата година киното в село Загражден не е било използвано от 30 години, но с проекта за възстановяването на киното от младите хора от сдружението културната дейност в района отново се отваря за нов живот.

 

Ивана Воденичарова разказва още, че без подкрепата на местните хора едва ли биха могли да се справят с реконструкцията и обновяването на кино залата, както и почистването на гората наоколо. "Всеки прави каквото може и всеки от нас научава и нови неща, даваме всичко от себе си и се надяваме да продължим да го правим,“ каза тя и добави, че местните хора са били истински развълнувани от факта, че отново ще има различни събития, както в тяхната младост, като по думите й бай Любо е човекът, който им помага изключително много и до ден-днешен стои плътно зад фестивала. "Когато ги видиш усмихнати, това те кара ти също да се усмихнеш и да свършиш още нещо.“

 

За Ивайло Русинов, също част от организаторите, "Загражден Филм Фест“ е една страхотна съвкупност от културата и забавлението. "Ние, като екип, създадохме фестивала по начин, по който да е интересен за младежите – през деня имаме късометражно кино, изложби, представяния на книги, а вечер може да се забавляваме заедно, да обменим идеи и намерим хора със сходни интереси и готин начин на мислене, каквито смятам, че имаме ние, организаторите,“ каза той и добави, че въпреки че първоначално не са знаели как да организират нещата, са се справили водени от силното си желание и сега са на път да го направят за втора поредна година.

 

Програмата за тази година включва 4 пълнометражни филма, няколко късометражни, две изложби, "като с идеята да популяризираме и привлечем културата в слабонаселените места, даваме сцена и на млади изпълнители. Ще има и диджей вечерта – подготвили сме сцена от дърво, направили сме страхотно осветление,“ разказа още той, като според него това именно това прави фестивала много бутиков и за ценители.

 

Фестивалът "Загражден Филм Фест“ ще се състои на от 5 до 7 юли в едноименното родопско село Загражден.