Още в началото в декларацията на ПП се знаеше, че има заложени и наши приоритети. Външнополитическата част е неприемлива за нас. Вносителите от ПП са били наясно, че декларацията няма как да мине и по-скоро е имала имиджов характер. Предоставяне на оръжие на Украйна, като предварително условие, е провокация. Това заяви в ефира на NOVA NEWS зам.-председателят на БСП Атанас Зафиров.

 

Самите вносители от ПП не направиха опит да обяснят мотивите за декларцията и да потърсят подкрепа. "Ние водихме разговори с тях, но се обосновахме и беше ясно, че няма да ги подкрепим. Съгласни сме с търсенето им на диалог и борбата с неравенствата. Разговорите трябва да се пред цялото общество без задкулисие", призова той. 

По думите му "Възраждане" не иска никаква комуникация и се самоизключват. "При трети мандат не бихме подкрепили тях и ДПС. Недопустим компромис е правителство на малцинството, защото би било неустойчиво. Известен провокативен елемент има в изписването на точката за предоставяне на оръжие на Украйна като предварително условие", посочи Зафиров. 

 

Според него БСП е очаквала президентът да наложи вето на предоставянето на оръжие и се чувства предадена. А масовите уволнения на хора от левицата са още по-голямо предателство, смята той.