Задържаните нови двама каналджии днес са се движили с друг бус, а не с този, който катастрофира край Чирпан, съобщиха за "Фокус" от Апелативна прокуратура Пловдив. Те са заловени също на АМ"Тракия", на км 179, близо до Стара Загора.

Случаят се следи от Районна прокуратура – Стара Загора, която вече предяви обвинения на двамата млади мъже - на 25 г. и на 27 г., по досъдебно производство за това, че на 26.02.2023 г. в съучастие помежду си и за пари, противозаконно са подпомогнали, чрез осигуряване на превоз и транспорт, 46 лица, от тях и непълнолетни, граждани на Афганистан, за да преминат страната ни.

Двамата са задържани за срок от 72 часа.

По време на разпита те са посочили, че са били наети от трето лице, за да превозят мигрантите. Обещана им е била голяма сума пари.

Преди 3-4 дни около 120 човека - граждани на Афганистан, преминали от Турция през границата с България със стълба, разказали те. В гориста местност ги разпределили на групи и през нощта, около полунощ на 25 срещу 26 февруари около 2,00 ч. били качени в товарен микробус.

На км 179 обаче те били спрени от полицаи. Уговорката била, че ще получат пари, като пристигнат в София.

И двамата са осъждани за престъпления против собствеността.