7 лица са задържани в рамките на оперативни действия във връзка с борбата срещу мигрантския натиск. Във вчерашния ден са извършени претърсвания и обиски, информира Христо Кръстев - прокурор от СГП по време на брифинга в Прокуратурата, предаде репортер на Агенция "Фокус".

"Участниците са задържани за 72 часа, но не и ръководителят. Петима от лицата имат съдебно минало - осъждани са няколко пъти", допълни той.

"Лидерът на групата се е облагоделствал с всеки един от приведените мигранти през границата с 2500 евро, 1500 евро остават за ръководителя. В хода на работата сме установили 16 отделни опита за превозване на мигранти, които сме подавали към полицията и са повдигнати обвинения", допълни Любомир Николов зам.-директор на ГДБОП.

Незаконните мигранти са влизали през границата с Турция и са преминавали през област Бургас. Прибивавали са временно в Пловдив и Пазарджик, като са били изхранвани през това време. След това са прекарвани през София до границата с Република Сърбия, става ясно то думитена Николов.

И седмината трафиканти имат българско гражданство. Незаконните мигранти са превеждани от Мароко и Афганистан.