Софийска районна прокуратура привлече към наказателна отговорност 39-годишна жена за телефонна измама, съобщиха от СРП.

На 3 април на автобусна спирка на ул. "Георги Софийски“ в гр. София, обвиняемата Г.М. в съучастие като помагач с неустановено към момента лице, с цел да набави за себе си и за другиго имотна облага, е нанесла имотна вреда в размер на 700 лева на 83-годишна жена. Неустановено по делото лице е звъннало на възрастната жена по телефона, като се представило за неин роднина. Обяснил й, че има пратка, но е в чужбина, я помолил тя да я плати, а след няколко дни той щял да й върне парите. За целта от пенсионерката била поискана сумата от 5000 лева. Тъй като имала само 700 лева в себе си, жената се видяла с обвиняемата Г.М. и й ги предала. Разбрали се остатъка от сумата да бъде предаден на обвиняемата на следващия ден, след като възрастната жена изтегли пари от банка, тогава Г.М. трябвало да й донесе пратката. След среща с обвиняемата, 83-годишната жена се усетила, че е станала жертва на измама и подала сигнал в полицията.

По случая е образувано досъдебно производство за престъпление по чл. 209, ал.1, вр.чл.20, ал.4, вр.ал.1 НК, за което се предвижда наказание "лишаване от свобода“ от 1 до 6 години.

Предвид възможността Г.М. да извърши друго престъпление, тя е задържана за срок до 72 часа с постановление на наблюдаващ прокурор.

Предстои да бъде внесено искане в съда за разглеждане на дело за вземане на мярка за неотклонение "задържане под стража“ спрямо обвиняемата.

Разследването по случая продължава.