Прокуратурата на Република България е информирана официално от бюрото на Интерпол в гр. Ташкент, че на 1 март е задържан българският гражданин Илиян Тодоров, обявен за международно издирване с Европейска заповед за арест и червен бюлетин на Интерпол, съобщиха от ПРБ.

Илиян Тодоров има влязла в сила присъда по дело, приключено окончателно от Върховния касационен съд през декември 2013 г.

Той е признат за виновен и е осъден на доживотен затвор за това, че на 18 април 2009 г. в гр. София умишлено е умъртвил В.А. и К.В. и е направил опит умишлено да умъртви К.Д., като деянието е извършено по хулигански подбуди (убийствата близо до дискотека "Соло“, гр.София). При разглеждане на делото на първа инстанция – Софийския градски съд, Илиян Тодоров е оправдан през 2011 г. за извършените от него деяния. На 2 април 2013 г. присъдата е изменена от Софийския апелативен съд като е наложено наказание "доживотен затвор“. Впоследствие тази присъда е потвърдена от ВКС.

В съобщението на властите в Ташкент се сочи, че на 1 март при проверка на "изход“ преди полет за Истанбул Илиян Тодоров е спрян за проверка. Установено е, че паспортът, с който българският гражданин се е легитимирал е подправен, поради което лицето е задържано. Със случая са ангажирани компетентните гранични власти, както и компетентната прокуратура в Узбекистан.

Със съдействието на българските компетентни власти е установено, че задържаното лице е издирваният Илиян Тодоров.

Прокуратурата в Узбекистан е образувала досъдебно производство за извършено от Тодоров документно престъпление (използване на неистински документ), което предстои да се разгледа.

Отдел "Международен“ при Върховна касационна прокуратура (ВКП) поддържа постоянна комуникация с Главната прокуратура на Узбекистан чрез Дирекция "Международно оперативно сътрудничество“ при МВР.

Предстои да бъдат изпратени документи за екстрадиция съгласно сключен договор между Република България и Република Узбекистан, подписан между страните през 2004 г.

В тази връзка главният прокурор Иван Гешев поиска официална видеоконферентна връзка с главния прокурор на Узбекистан Нигматила Юлдашев.