Незаконни трофеи от елен лопатар и благороден елен, както и незаконно добити дърва за огрев от дървесен вид ясен и дъб без необходимите документи задържаха при съвместна акция екип на Регионална дирекция по горите – Бургас и РПУ Приморско.

Нарушението е разкрито преди часове в частен имот в с. Ясна поляна, общ. Приморско. Служителите по горите са съставили констативни протоколи, с които са задържани незаконните трофеи и дърва. Образувано е бързо производство. Работата по случая продължава.

Масови проверки на екипи на регионалните дирекции по горите и служители на МВР се извършват на територията на цялата страна.От Агенцията напомнят, че съгласно Закона за лова и опазването на дивеча всеки трофей подлежи на регистрация в едномесечен срок от добиването му в съответното горско стопанство.

Намерените паднали дивечови рога също подлежат на предаване в съответното горско или ловно стопанство. Те могат да бъдат придобити след заплащане на тарифна такса в зависимост от вида - до 1,5 лв./кг. Нерегистрираните ловни трофеи подлежат на отнемане в полза на държавата.