Задържаха казахстанец в София, издирван от Интерпол за членство в Ал Кайда.По искане на Окръжна прокуратура – София съдът взе мярка за неотклонение "временно задържане под стража“ за срок от 40 дни спрямо чуждестранния гражданин К.Б., издирван от Интерпол. Първоначално мъжът е бил задържан на 07.05.2023 г. при гранична проверка, по време на която се представил с имената М.О., използвайки подправен украински паспорт, съобщиха от Апелативна прокуратура - София. 

Самоличността на лицето е била разкрита по резултати от обобщени изводи от негови изявления, направена лицева идентификация, включително и по снимков материал, споделен в системата на Интерпол, и експертна справка. Установено е, че той е 60-годишният К.Б., гражданин на Казахстан. Случаят е бил докладван на Районна прокуратура - Костинброд, която го привлече в качеството на обвиняем за извършено документно престъпление и задържа за срок до 72 часа. Впоследствие в Окръжна прокуратура – София е постъпило постановление на Върховната касационна прокуратура за предприемане на действия по реда Закона за екстрадицията и Европейската заповед за арест спрямо К.Б. 

Той е обявен за международно издирване и временно задържане с цел последваща екстрадиция с оглед провеждане на наказателно производство. Деянието, за което лицето се издирва от съдебните власти на Казахстан, чрез Интерпол - Астана, е активно членство в международната терористична организация ISIS , явяваща се подразделение на Al Qaeda. През 2015 г. К.Б. заминал от Казахстан за Сирия, където преминал през курс на бойно обучение във военен лагер на терористичната организация на границата между Турция, Ирак и Сирия. Участвал във въоръжени акции против законните сирийски и иракски власти. 

Пропагандирал, привличал съмишленици и участвал в "свещен джихад“. По данни на съдебните власти в Казахстан мъжът извършвал престъпните действия от името на казахстанската ислямистка терористична група United Kazakh Jamaat. Това деяние е наказуемо с "лишаване от свобода“ за срок до 12 години, съгласно Наказателния кодекс на Казахстан, като давността за това не е изтекла. То се явява престъпление и по българското право. Екстрадиционното производство спрямо К.Б. продължава под надзора на Окръжна прокуратура – София.