Три български риболовни кораба са задържани в териториалните води на Румъния за незаконен улов на акула. По първоначална информация единият от корабите е от Варна, другият от Каварна, а третият е от Бургас. 

Корабите, заедно с техните екипажи, риболовни уреди и уловена риба, са ескортирани до военното пристанище в Констанца за по-нататъшно разследване под координацията на прокуратурата на Апелативния съд в Констанца.

Бракониерите са задържани при съвместна акция на Гранични полицаи от румънската Брегова охрана с представители на Националната агенция по рибарство и аквакултури на Румъния и България за предотвратяване и борба с бракониерството на риба.

След извършените проверки е установено, че членовете на трите екипажа, съставени от общо десет български граждани, са използвали неразрешени риболовни уреди и са извършвали риболов в периода на забрана, а на борда на лодките е открито количество риба - калкан и акула.

Очаква се от ИАРА да излязат с официална информация след приключване разследването. 

"Румъния отново неправомерно задържа 3 български риболовни кораба в международни води за разрешен риболов по това време в тези води!

Долу ръцете от българските рибари! Стига поредни неправомерни опити за санкции над българските рибари от страна на румънската администрация! Свобода за българските кораби! Международните води на Черно море не са румънска собственост!", коментираха във Фейсбук рибари.