Общо 46 720 къса цигари задържаха митнически служители на ТД "Митница - Русе" при четири проверки, съобщиха от Агенция "Митници".

На 26.05.2023г в района на ГКПП "Дунав мост – Русе" митнически инспектори спират за щателна проверка, излизащ от страната товарен автомобил. В хода на проверката те констатират, че в превозното средство е изграден тайник, съдържащ 16 600 къса цигари с валиден български бандерол. Акцизните стоки са иззети от митническите власти, а на водача на превозното средство са съставени два акта за установяване на административно нарушение-един за изградения тайник и един за цигарите.

При друг случай през същия ден в района на ГКПП "Дунав мост – Русе" митнически служители извършват проверка на излизащ от страната лек автомобил и установяват общо 216 кутии или 4320 къса цигари с български акцизен бандерол, превозвани в нарушение на ЗАДС. Тютюневите изделия са иззети, а по случая на водача е съставен акт за установяване на административно нарушение.

В трети случай на 26.05.2023г. в района на ГКПП "Дунав мост 2" Видин-Калафат около 20:30 часа, митнически инспектори спират за щателна митническа проверка, излизащ от страната товарен автомобил. В хода на контролните действия служителите забелязват, че от лявата страна между прага и гредата на превозното средство е поставена допълнителна ламарина, която е заварена за прага и гредата, като по този начин е изграден тайник. В него митническите инспектори откриват голямо количество цигари с валиден български акцизен бандерол. При продължилата проверка инспекторите откриват още укрити цигари с валиден български акцизен бандерол в кухината на таблото и под предната седалка на товарния автомобил. Общото количество на установените и задържани от митническите власти цигари с български валиден акцизен бандерол е 730 кутии (14 600 къса). 

На водача са съставени актове за установяване ва административно нарушение както за цигарите, така и за изградения тайник. 

При друг случай три дни по-късно - на 29.05.2023 г. около 14:45 ч. в района на ГКПП "Дунав мост - Русе" е спрян за щателна проверка, излизащ от страната товарен автомобил. Митническите инспектори откриват, че във фабрични кухини под корите на страничната и задните врати на товарното помещение са открити тютюневи изделия. Общото установено и иззето количество цигари е 560 кутии (11 200 къса), всички облепени с български акцизен бандерол.