Около 70 - 80 сигнала за некоректни строителни фирми са постъпили в браншовата камара през последните месеци. Това заяви в пред БНТ председателят на Камарата на строителите инж. Илиян Терзиев.

Той призова всеки, който планира да закупи апартамент или друго помещение/сграда на зелено, първо да провери фирмата-изпълнител в регистъра на сайта на строителната камара, защото после става късно за действие.

В Деня на строителя инж. Терзиев коментира, че около 440 фирми са отпаднали от регистъра на Камарата на строителите за последното тримесечие. Това са около 7 - 8% от всички фирми в бранша.

Един от големите проблеми е резкия спад на обществените поръчки. Тази година строителната продукция по обществени поръчки е наполовина по-малка в сравнение с 2020, отбеляза той.

"Апелираме да се даде на бизнеса да работи, да си заработва заплатите, да си плаща данъците и с тези данъци да се правят политики", призова Терзиев.

Другите пречки в бранша са свързани с повишените цени на материалите и забавянето на доставките.

Инж. Илиян Терзиев допълни, че в последно време вижда желание от страна на държавата за решение на натрупаните проблеми.