Непрекъснато се увеличават случаите на нелегалното развъждане и нелегалната търговия с домашни любимци. Това съобщиха от Агенцията по безопасност на храните.

Все по-чести са и опитите за нелегален износ на домашни любимци. Затова от агенцията настояват за законови промени ,които да ограничат нелегалната търговия.

"Фактите показват, че на нашите гранични пунктове няма постоянно присъствие на ветеринар по медицински контрол, а това е предпоставка всяко едно транспортно средство, превозващо живи животни да може да излезе с определена бройка. Никой не ги спира за проверка, защото там е само митническа проверка и проверка на колегите от "Гранична полиция". До пет броя животни се счита, че е движение с нетърговска цел и всеки гражданин може да премине през границата като изнесе пет броя животни", каза Силвия Пеева, отдел "Хуманно отношение към животните" към БАБХ.

За да се промени ситуацията, са необходими законодателни промени - да бъде заложена бройка на домашни любимци, отглеждани в дадено домакинство, за да може да се прави разлика дали животните са отглеждат като домашен любимец или с цел търговска дейност, съобщи БНТ.