Денят на Австралия, който се празнува в целия свят на 26 януари, беше отбелязан и в България. Българо-австралийската бизнес камара събра дипломати, политици и представители на бизнеса на официално събитие, на което почетни гости бяха австралийският посланик Н. Пр. Алисън Дънкан и българският посланик в Австралия Н. Пр. Енчо Димитров. Събитието показа богатата австралийска култура и даде ясен знак за значението на икономическите и дипломатически връзки между Австралия и България, а присъствието на двама посланици подчерта перспективата на българо-австралийските отношения.

"Денят на Австралия в София се превърна в платформа, където бизнес и култура се срещнаха, откривайки нови възможности за сътрудничество," заяви Йоана Кехлибарова председател БАБК. "Това събитие олицетворява нашата ангажираност към разширяване на отношенията и разкриване на нови възможности между двете страни."

Събитието подчерта ролята на Австралия като значим икономически партньор и иновационен лидер, отваряйки вратата към възможности за бъдещо сътрудничество в различни области.

В рамките на посещението на Австралийския посланик в страната се организира среща в българския парламент с парламентарната група за приятелство с Австралия. На срещата с българските народни представители беше обсъден потенциалът на политическите и икономически отношения между двете страни.

Австралия, с икономика с БВП от AUD 1.89 трилиона през 2023 г., се отличава с впечатляващ икономически растеж и секторно разнообразие. Страната е известна със своята иновативност в технологичния сектор и богатството на природни ресурси.