През януари т.г. Европарламентът призова за по-добра защита на геймърите от пристрастяване и други манипулативни практики, като същевременно подчерта потенциала на този иновативен сектор.

Конкретни мерки за защита на децата

В доклада, приет с 577 гласа "за", 56 гласа "против" и 15 гласа "въздържал се", се отправя искане за хармонизирани правила, които да дадат на родителите добра представа и контрол върху това какви игри играят децата им, както и колко време и пари прекарват в игра. Членовете на ЕП настояват за по-ясна информация за съдържанието, политиките за закупуване в игрите и целевата възрастова група на игрите, евентуално по подобие на системата за общоевропейска информация за игрите (PEGI), която вече се използва в 38 държави.

Те искат също така да се защитят непълнолетните лица от подкани за покупки в играта и от участие в т.нар. gold-farming, т.е. практиката да се продават предмети, получени в игра, за истински пари, тъй като това може да бъде свързано с финансови престъпления и нарушения на правата на човека. Освен това разработчиците на игри трябва да избягват проектирането на игри, които подхранват пристрастяването, и трябва да вземат предвид възрастта, правата и уязвимостта на децата, пишат от ЕП.

Засилена защита на потребителите, съобразена с правилата на ЕС

Евродепутатите твърдят, че разработчиците на видеоигри трябва също така да отдават приоритет на защитата на данните, равенството между половете и безопасността на играчите, както и да не дискриминират хората с увреждания. Те подчертават, че прекратяването на абонаментите за игри трябва да бъде също толкова лесно, колкото и абонирането за тях. Политиките за закупуване, връщане и възстановяване на суми от игри трябва да са в съответствие с правилата на ЕС, а националните органи трябва да сложат край на незаконните практики, които позволяват на геймърите да разменят, продават или залагат в сайтове за игри.

Нова европейска награда за видеоигри

Парламентът признава стойността и потенциала на сектора на видеоигрите и иска да подкрепи по-нататъшното му развитие. За тази цел членовете на ЕП предлагат учредяването на годишна европейска награда за онлайн видеоигри и искат от Комисията да представи европейска стратегия за видеоигрите, която да помогне на този творчески и културен сектор да разгърне пълния си потенциал.

"Нашият доклад изтъква положителните страни на тази новаторска индустрия, но също така и социалните рискове, които трябва да имаме предвид, като например въздействието на игрите върху психичното здраве. Това е нещо, което може да засегне най-вече по-младите геймъри", заяви докладчикът Адриана Малдонадо Лопес (С&Д, Испания) при представянето на доклада си в пленарна зала. "Необходимо е да хармонизираме правилата на ЕС, като осигурим засилена защита на потребителите и обърнем специално внимание на непълнолетните", добави тя.