Аз се съмнявам, че ще намерим достатъчно убедителна кандидатура, която да удовлетвори всички, това е невъзможно, но поне да опитаме. Това каза в интервю за "Фокус“  социологът и член на Стратегическия институт за национални политики и идеи (СИНПИ) Юрий Асланов. За него номинацията на Мария Габриел за министър-председател на ГЕРБ-СДС е била неочаквана.

Асланов изтъкна, че е важно да се постигне поне временно примирие между парламентарно представените партии, за се приемат важните за държавата закони.

"Аз не бих казал, че съм очаквал тази кандидатура. Естествено, че е изненадваща. Но ако тя е приемлива за по-голям брой народни представители, нека да се направи някакъв временен кабинет, да се сключи някакъв временен мир поне за няколко месеца, за да се приемат няколко важни закона. На първо място Закона за държавния бюджет, и необходимите закони, за да почне да действа Планът за възстановяване устойчивост, от който очакваме някакви свежи пари, тъй като икономиката ни не е в някакво цветущо състояние. Така че ако това е кандидатурата, срещу която всички имат най-малко "Против“, нека да е тя. Аз се съмнявам, че ще намерим достатъчно убедителна кандидатура, която да удовлетвори всички, това е невъзможно, ясно, но поне да опитаме“, коментира Юрий Асланов.