Аз съм почти сигурен, че тези участници в тази пловдивска среща – това са няколко политически партии, повечето от които са били в миналото част от БСП, ще успеят да сглобят предизборна коалиция за предстоящите поредни предсрочни избори и да се явят с общи листи на тези избори. Това каза в обзорното предаване "Това е България“ на Радио "Фокус“ социологът Юрий Асланов.

"Но в смисъла на термина "широко ляво“, то няма как да е широко, след като в него няма да участва БСП. Това е мое мнение, че те няма да участват поне докато Нинова е лидер на БСП. Рано е да се прогнозира дали този нов политически субект на нашата сцена ще има успех. Не мога да кажа отсега. Предстои кампания, ще се види това. Не мога да кажа и какъв ще е резултатът на БСП, която ще се яви отделно от този формат на изборите. Но при всяко едно положение, така нареченото широко ляво няма да се състои на този етап. Може би събитията, обстоятелствата и процесите ще направят така тази идея да узрее на по-късен етап. Дали това ще се случи до края на годината за предстоящите по-нататък местни избори, също си позволявам да бъда умерен скептик. Но рано или късно ще трябва да се случи, защото всички по отделно очевидно ще престанат да бъдат влиятелни политически фактори в нашия политически живот.“

Ще си позволя една прогноза – според мен състоянието на партиите е такова, че аз допускам, че редовно правителство в България ще има най-рано в края на тази година или началото на следващата, т.е. ще минем най-малко през още два предсрочни избори, заяви Асланов. "Много голямата конфронтация и издълбаната пропаст между политическите субекти е причината за това мое мнение. И най-вече основното е противопоставянето между ГЕРБ и "Продължаваме промяната“. Ако тези две партии не намерят диалог, път една към друга, нищо позитивно не може да се възпроизведе, а всъщност те се легитимират пред избирателите си като противопоставящи се една на друга. Без компромис между тези две партии никакво правителство и мнозинство няма да може да се състави в парламента“.

Цоня СЪБЧЕВА