България сега е насочена към износ на наистина качествено вино. Надявам се скоро да бъдем износител на вино, което не задължително е 2 евро бутилката. Това е голямата задача пред сектора". Това каза Юлия Костадинова, съосновател на ДиВино, в "Денят на Фокус“ по Радио "Фокус“. Топ 50 класацията на вината, организирана от платформата, датира от 13 г. “Търговците на вино я следят с внимание. Когато обявим вината 50-та, хората ни вярват – доказахме експертиза. Подбираме 50 от най-добрите български вина – миналата година дегустирахме над 650 вида, за да подберем топ", поясни Костадинова.

Вината са различни като стил, сорт, произход. Една изба може да участва с едно вино. Целта е да има повече представителност на новите производители, поясни тя. 

“Топ 10 е вълнуваща част от класацията и тази година две бели вина намериха място там. Едно шардоне и един рейнски ризлинг от Северна България. Това е доказан район за бели сортове. Три мавруда са отличени от южни тероари. Виното номер 1 е от Сакар и Източни Родопи, от сорт сира. В световен план бялото вино е във възход. В България сме по-големи консуматори на червени вина", даде контекст на класацията събеседникът.

България е благословена от винарска гледна точка, убедена е Костадинова. “Има неподходящи зони за отглеждане на вина, но повечето са подходящи за различни стилове и сортове. Северните са подходящи за фини, леки червени вина, хрупкави бели. Южните са топли зони, които дават мощни пикантни червени вина и плътни мазни бели такива", заяви още събеседникът.

“България изпада доста като голям износител в сравнение с това, което е била в началото на 90те г., но имайте предвид, че тогава сме изнасяли предимно наливни вина и вина на достъпни цени", поясни Юлия Костадинова.

Имаме потенциал, просто трябва да се работи на регионално и държавно ниво, за да имаме силен бранд навън, каза още Костадинова. “Не е нужно вината да са наливни, а вина в средни и високи класове. Не трябва да се притесняваме и да се сравняваме със Северна Македония, които имат свой път на развитие, част от който ние сме изминали". Така Костадинова

коментира тенденцията Скопие да изнася в момента повече вино от София.

Има много световни конкурси за вина - по сортове, видове и др. “Аржентина предлага достойни за номер 1 оценка вина. Къде е България спрямо тях - не сме далеч! И те обичат плътни, пикантни червени вина. “Маубек" е емблематичен аржентински сорт, който произхожда от Франция. Можем да се мерим с всички големи производители!", категорична е Костадинова.

“Надявам се повече изби у нас да предлагат дегустации на място, мезета, хотелски услуги. Биовиното е тенденция. Био е тенденция във всички стопански сектори. Тази тенденция ще се ускорява с времето. Разликите между биовиното и натуралното вино са - биовиното идва от биолозе, минимално третирано, натурално вино е термин без определение - вино с минимална намеса по време на винефикациите. Това не е често към конвенционалното производство на вино, което също е натурално", каза още Юлия Костадинова.

Когато имате сертификат за биопроизводство, това касае лозето. За натуралното вино все още има само една две организации, които дават такъв сертификат. Това прави определението на термина натурално вино по-трудно, поясни експертът.

Хубавите вина не е задължително да са скъпи, но обичайно цената е някакъв показател за качество. “В цената влизат кг грозде, качествата на виното при производството - дали е било в бъчва и колко време - това всичко определя стойността на бутилката", поясни Юлия Костадинова.