Проверката е това, което ще докаже какво точно се е  случило в пловдивската дискотека. Не се съмнявам, че такава ще има. Това каза в предаването "България, Европа и светът" на "Фокус" Явор Нотев, топ адвокат по криминални дела в България. Безкрайно неприятно и скандално е като резултат, но една добре защитена позиция от страна на тези, които са го извършили, може би ще успокои обществото, добави той. 

По думите му, за такова едно посегателство спрямо личността на посетителите на дискотеката има специални правила и те са изготвени така, че да звучат за оправдаване на тези действия, които в чистия си смисъл са неприемливи.

"Като че ли става дума наистина за едно посегателство. От друга страна, когато има сигнал, че се очакват разкрития и предотвратяване на едно тежко престъпление този похват е допустим, каза Нотев. Законът се е погрижил да минимизира съответните щети, като е поставил формални изисквания за начина на провеждане на този обиск. Той може да бъде бъде проведен от лице от същия пол и да не уронва достойнството на лицето, да не се дава публичност и очаквания за престъпен резултат и ред други такива.

Но дали наистина е нарушен закона по тази деликатна тема, ще може да се даде отговор след съответната проверка.

Според Нотев, количеството открити наркотици като че ли не може да оправдае такива действия на полицията. Трябва да бъде проверено спазени ли са ред правила, за да се достигне до истината за правомерност на действията на полицията, поясни още юристът.

Петя КУЗЕВА