Ние в момента сме остров на спокойствието и на сравнително ниските цени, в сравнение с другите части на Европа, които за някои и те са непосилни, но това е друга тема. Което искам да кажа е, че в момента системата работи перфектно. Всички са щастливи, гражданите, ние всички плащаме най-ниската цена на електроенергия в цяла Европа, бизнесът плаща 250 лева, оттам нататък се компенсира до пазарната цена от държавата – перфектно работеща система, няма никакъв смисъл да се пипа. Най-голямата глупост и щуротия, която могат да направят, е да пипат през цените. Това каза енергийният експерт Явор Куюмджиев в "Това е България" по Радио "Фокус".

По думите му дефиницията за "енергийно беден" е различна, но можем да се спрем на една от тях.

"Ако повече от 30% от месечния доход на дадено лице отива за покриване на енергийните нужди, той е енергийно беден. Но в енергийните нужди не влиза само токът. Влиза топлина – дърва, пелети, кой с каквото се отоплява. Дефинирайте ги тези хора, помогнете им чрез ваучери, чрез директни плащания, вземете им сметките. Има електронни системи на всички ЕРП-та, всички търговци на електричество. Дефинирайте ги хората и им плащайте директно сметките. Пари в държавата има колкото искате за тази задача, но не пипайте цените, защото пипането на цените, въвеждането на тая щуротия – няма да се уморя да го наричам, ще доведе до няколко проблема. Проблем №1: как помагате на хората, които не ползват ток за отопление, а ползват дърва или газ?", попита енергийният експерт.

"България се оказа с една от най-развитите енергийни системи в Европа и благодарение на това, че значителна част от енергетиката все още е частна собственост, държавата може спокойно и прибира огромни печалби от енергийните си предприятия. АЕЦ "Козлодуй" тази година вероятно ще бъде на 8 милиарда лева печалба. НЕК има над 2000 мегавата водни централи, които също направиха колосални печалби. "Марица-изток" 2 работят всички блокове на максимална мощност. Въпреки всичките изземвания на пари, за първото полугодие регистрираха 350 милиона лева печалба. Американските централи за пръв път за всичките години, откакто съществуват, понеже имат договори за фиксирани цени – по пазарната цена сега е много по-висока, разликата между фиксираната цена и пазарната я прибира пак НЕК. И по различни изчисления – между 12 и 15 милиарда тази година държавата ще събере от собствените си енергийни предприятия", изтъкна той.

Петя КУЗЕВА