Eкспертът по киберсигурност Явор Колев в интервю за предаването "България, Европа и светът на фокус" на Радио "Фокус"

Съобщения за тревога беше получено на телефоните на хиляди българи. Около 19.00 вчера на екраните на телефоните се появи надпис: "BG-ALERT: Внимание, опасност!“, беше нанесена и имиджова щата върху един от телефонните оператори. От МВР обясниха, че това съобщение е тестово, не е публикувано от оператора, а от ангажирания с въвеждането на системата изпълнител. Г-н Колев, вие как си обяснявате случилото се? Стана ясно, че е някаква човешка грешка най-вероятно, но това всяване на смут сред хората, и въобще цялата ситуация?

Тази система за ранно оповестяване при бедствия, аварии е много полезна. Разбира се, че и България трябва да има. Знаете, че по цял свят съществуват такива системи, и те са, и в Гърция дори сега покрай наводненията го видяхме, че много активно се ползва, и се чудехме защо ние не въвеждаме такава система. Ето на, има я. Но хората, които я въвеждат, трябва да са компетентни и да не допускат такива неща, които водят до смут и паника, и които както разбрахме и от медиите, са довели много хора до истерия и някой от тях се напускали дома си. И изобщо това е много чувствителна тема, и когато се правят такива тестове, те трябва да се предварително оповестени и да се правят внимателно в тестова среда когато се правят, и когато ще се тестват вече в обществото, да се предупреди много ясно и предварително, всички да са наясно за какво става дума.

Тази система за ранно оповестяване наистина е много полезна и е хубаво и в България да имаме такава, както и вие отбелязахте. Но вчера министърът на електронното управление г-н Божанов коментира в Facebook след случилото се, че МВР трябва да подобри наистина този процес по тестване "test, test" не е добро решение, т.е. конкретното съобщение и начина, по който се е появило. А как според вас трябва да бъде? Говорим си за конкретната система за ранно оповестяване как точно трябва да изглежда?

Във вчерашния ден е имало много коментари, без да е познавана в детайли ситуацията. Мога да кажа, че наистина, когато ще се тества масово тази система, трябва да има съобщение, че това е тестово съобщение, чрез което се тества системата за равно оповестяване и да има повече подробности, така че хората да са наясно за какво става дума.

Знаете, изключително както отбелязахте стресови ситуации и имиджови щети също така върху един от телефонните оператори. Адекватно ли според вас реагираха всички, институциите в този случай или трябва да се направи още нещо?

Към настоящия момент случаят е изяснен. Съответният оператор е оповестил на гражданите, че няма отношение, Министерство на вътрешните работи е поело отговорността и е оповестило, че става дума за тестване на система за ранно оповестяване, и фирмата, която доколкото разбрах сутринта се е извинила на гражданите за това, че заради човешка грешка е допуснала всяването на този смут и паника. Така че всичко, което е трябвало, е направено. Разбира се, преди да се извърши разследване, не може да се правят коментари, защото всичко това е в сферата на догадките.

Така е, да.

Едва сега е ясно каква е реалната ситуация.