Напоследък е популярен трикът с Телеграм, при които биваме поканени чрез съобщение да посетим линк на китайска компания, която уж ще прави високотехнологични инвестиции. Обикновено ни карат да инсталираме приложение на платформа, през която да инвестираме. Телефонът ни по този начин става обект на организирана престъпност – всички действия на него стават достъпни за измамниците“ Това каза експертът по киберсигурност Явор Колев в "Денят на Фокус“ по Радио ‘’Фокус“.

"Когато получаваме есемес или съобщение в безплатна комуникационна програма да посетим сайт и да инсталираме приложение, трябва много да внимаваме", предупреди Колев.

"Фалшивите приложения обикновено са извън AppStore и Google Play. Има белези, по които можем да се ориентираме дали едно приложение е действително. Добре е да проверяваме кой е производителят.Приложенията от магазини на големи компании са до известна степен гарантирани. Трябва да проверим колко пъти съответното приложение е инсталирано на други устройства. Нужно е да се интересуваме от отзивите за работата на приложението“, коментира експертът.

Възможно е приложение да се инсталира на телефона ни само, без наше знание. "Ако сме дали достъп до телефона си на децата, те често свалят игри, които в много случаи са опасни за данните ни. Тези игри обикновено изискват да се плати дребна сума за инсталиране и това лесно подтиква детето да въведе например банкови данни. Така може да се източи наличността на сметката Ви. Устройството ни трябва да бъде заключено, за да се предпазим по-добре“, посъветва Явор Колев.

"Мога да дам пример с филма "Киберпрестъпност“, в който имам участие – създаден от Българската академия за таланти и ГДБОП и изследва различни разпространени киберпрестъпления и как да се предпазим от тях. В момента върви по кината“, каза още експертът.

Дигитализирането неминуемо води до увеличение на киберпрестъпленията, всеки от нас е потенциална жертва и трябва да повиши киберкултурата си, категоричен е Явор Колев.