Местното производство на по-големи количества храни е важно и това се доказва  особено в период на кризи. Това каза министърът на земеделието Явор Гечев по време на конференция  "Агросекторът в криза. Спешни мерки“, която е част от 16-я Коледен форум от Националната кампания "Да! На българската храна“, съобщиха от пресцентъра на Министерството на земеделието.

"Хранителната сигурност е крехко нещо в съвременния свят. Видя се, че доставките на храни не са това, което бяха. Не е екологично да транспортираш продукти от другия край на света, а става и много скъпо при тези цени на горивата“, подчерта земеделският министър.

"Трябва да работим за това да имаме храна българско производство, да е достъпна, качествена, сертифицирана и не на последно място безопасна“, каза министърът.

Явор Гечев обясни за Стратегическия план, че е чисто нов инструмент, различен от всички до този момент – доста по-сложен и всеобхватен.

Аграрният министър каза още, че народните представители на първо четене са одобрили внесените промени в Закона за подпомагане на земеделските производители, като актуализацията му е послужила за законното въвеждане на Стратегическия план.

"Това ще даде възможност земеделските стопани и преработватели от всички браншове да могат да се възползват от европейската и българската солидарност“, коментира още той.

По думите му работата по документа ще трябва да продължи, да се преразглеждат текстове, които да се адаптират към българското законодателство в следващите две години. "Вярвам, че в редовния кабинет ще има силен експертен екип, който ще се справи с това предизвикателство“, уточни той.