Трябват мерки, включително законови, за да може аномалиите на пазара да не се случват. Това заяви служебният земеделски министър Явор Гечев в ефира на bTV.

"Няма разлика в качеството, не е опасно задържаното месо, но е измама и нелоялна практика – македонско месо, от трета държава, с премахнати печати, без проблем с вкусовите качества или наличие на пестициди, но представлява измама с произход", коментира той.

"Имаме си достатъчно месо, но свободният пазар на Европа е свободен пазар. Мерките, които можем да прилагаме, ние ги прилагаме. Но България е длъжна да пази собствените си интереси и граждани. Докато този кабинет е в управлението, ние ще го правим", допълни още той.

"Има изключителен интерес към продуктите на "Ел Би Булгарикум". Приветстваме и други производители да се включат. Гарантират се от двете страни качеството и цените на продуктите", заяви Ваня Боюклиева от Централен кооперативен съюз.

"Публикуваме цените на млечните продукти на платформата foodprice.bg . Интересът личи от завишения оборот в магазините ни", допълни тя.

"Два пъти е завишен оборотът им на практика, и има вече недостиг на суровини. Помагаме на "Ел Би" с нови доставчици на млека. Те са 100% български продукти. Вече има алтернатива, искаме това да повлече крак, но това зависи от потребителите. Надявам се веригите да започнат също промяна", каза още Гечев.

"Нуждаем се от колективна вяра, защото само така ще продължим напред", смята министърът.

Той смята, че е назрял моментът за таван на надценките: "Има дефицит на законодателство, голяма част от него сме написали и допълнили. Има изкривяване на пазара и можем да го докажем."

"800-900 млн. лв. са изгубили земеделците у нас заради украинското зърно. Държавите членки чакат 6-7 месеца ЕК да реши каквото и да е. Не става въпрос само за зърно – слънчоглед, сухо мляко", каза още той.