Държавата поема цялата дейност по контрола на храните на ГКПП "Капитан Андреево". Това каза по БНТ министърът на земеделието Явор Гечев след като Министерски съвет обявяви части от пункта за стратегически обект от значение за националната сигурност. 

"Това е началото на края на цялата драма на Капитан Андреево, с която държавата показва, че недвусмислено поема контрола на държавната граница. Цялата дейност по контрола на границата за храни ще се изпълнява само и единствено от държавата, а след 6 месеца това ще се изпълнява на място от държавната лаборатория", обясни Гечев.

Служебният премиер Гълъб Донев коментира, че така ще върне сигурността и качеството на стоките, които влизат през този пункт, който е и външен за ЕС.

"Целта е ясна - да върнем сигурността и качеството на контрола на стоките, които влизат в ЕС. Няма да допуснем българската граница, която е външна граница на ЕС, да се използва за вътрешнополитическа употреба. Категорични сме, че мястото на България е в Шенгенското пространство", обяви в началото на редовното правителствено заседание служебният премиер Гълъб Донев.

Зедемелският министър коментира, че и в момента частната фирма "Евролаб", която извършваше фитосанитарния контрол, не извършшва дейност на граничния пункт, добави той.

"Държавата не води битки с никого. Най-вероятно съдебните спорове ще продължат, но това не означава, че държавата няма да работи", допълни той.