Директорът на БАБХ е  уволнен заради бавна работа и спорни назначения. Това каза в ефира на bTV служебният министър на земеделието Явор Гечев.

"Уволнението на Христо Вълчанов от поста директор на БАБХ няма връзка с изявленията на Кирил Петков. Той беше освободен, защото не издържа на ритъма. Заявявал съм го няколко пъти, че аршинът ще бъде еднакъв за всички служители. Има забавяния на работата по отношение на поставени от мен приоритети. Има и няколко назначения от негова страна, с които аз не съм съгласен“, обясни Гечев.

Министърът поясни, че регистрацията на новата държавна лаборатория за фитосанитаен контрол на "Капитан Андреево“ се е забавила твърде дълго. Той заяви, че не одобрява изказванията на Петков, че през тази граница на ЕС влизат отровни продукти и то в момент, когато се обсъжда активно приемането на България в Шенген“.

Явор Гечев каза, че не разбира защо Кирил Петков клевети служебния кабинет, след като именно той е извършил голяма част от работата по изграждането на държавна лаборатория на този граничен пункт. Нещо повече – обвини бившия премиер, че лъже. "Първо беше казано, че не е платена държавна такса от 70 лв. За даденото дело. Ето го. Има такова платежно. Ще ви покажа и няколко доклада от предишни звена, според които държавата не е имала капацитета да поеме този тип работа – да извършва целия граничен контро. Е, честито. Вече има, защото пуснахме новата лаборатория“, заяви Гечев в отговор на обвиненията на Кирил Петков.