“Ремонт на ремонта започна на пътя Велико Търново - Горна Оряховица през Арбанаси. Извоюван в битка срещу институциите". Това написа във Фейсбук Явор Божанков, водач на листата на “БСП за България" за Велико Търново, който преди 2 години поведе битката за фаталната отсечка. 

Хронологията: През август 2018 г. регионалният министър на ГЕРБ, кметът на Велико Търново Даниел Панов и на Горна Оряховица – Добромир Добрев "откриват“ с питка и менци ремонтираната 7-километрова отсечка. Месеци по-късно става ясно, че похарчените близо 3 млн. лева са хвърлени на вятъра, защото катастрофите по пътя между двата града нарастват 8 пъти!

Явор Божанков - тогава депутат в 44-ото Народно събрание, започва серия от парламентарни питания. А властта отговаря – ремонтът не е виновен, водачите са виновни. Тези отговори не го удовлетворяват и той инициира инспекция от експертите на Европейския център по транпортни политки.

В 27 страници доклад те констатират над 10 сериозни нарушения при ремонта. Настилката няма нужното сцепление и абразивност. Засечени са и проблеми като лоша маркировка, наноси, недостатъчно отводняване. Изводът на екпертите е, че като цяло проектът, изпълнен при ремонта, е сгрешен. 

Официалните данни на МВР също сочат, че вместо да облекчат и обезопасят трафика ремонтите преди 4 години са го влошили. Камерите за контрол на скоростта, поставени по трасето, не подобряват ситуацията.

"Така се стигна до единственото възможно решение: за да се предотвратят инциденти, цялото трасе ще бъде преасфалтирано с нов абразивен слой, който отговаря на изискванията за трасета с такива характеристики", обясни Явор Божанков. Средствата са осигурени от европейски фонд. 

“По този път шофира съпругата ми с децата ни в колата. Всички ние живеем тук и всекидневно рискуваме живота си. Политическите туристи от София, които идват във Велико Търново от кампания на кампния, не могат да разберат значението на местните ни проблеми. Затова отделям толкова енергия на теми като “Кроношпан", опасна инфраструктура и корумпирана местна власт", каза водачът на листата на “БСП за България".