"Със сигурност най-голяма заслуга отново да сме на избори имат от "Има такъв народ“, които заедно с ГЕРБ, ДПС и "Възраждане“ първо свалиха председателя на НС Никола Минчев и то без никакво основание. Това беше генерална репетиция за сваляне и на самото правителство. Рекорд в новата ни история е една политическа сила буквално да съсипе три поредни парламента.“ Това заяви водачът на "БСП за България“ във Велико Търново Явор Божанков в предизборен дебат по БТВ.

Той коментира, че от ИТН многократно са проваляли кворума както на заседания на комисиите, така и в пленарна зала. "Конфликтът с тях беше около средствата за пътища. Просто те искаха да дадат едни пари на фирми на ГЕРБ за изграждане на инфраструктура по онзи си начин на ГЕРБ. Докато аз бях опозиция на ГЕРБ в парламента г-жа Митева седеше до дясното рамо на Данаил Кирилов, а на нейното бюро имаше календарче на Бойко Борисов“, добави Божанков за различията с партията на Слави и бе категоричен, че ИТН имат проблеми само с бившите си партньори, но не и с ГЕРБ и ДПС.

"Антикорупционната комисия не е законопроект, с който трябва да се бърза. Нормално е да се работи дълго по него. Факт е, че внасянето на антикорупционния закон е една от причините да бъде свалено правителството от ИТН, ГЕРБ, ДПС и "Възраждане“. Борбата с корупцията е колективно усилие. Със сигурност една от грешките е, че корупция не се бори с хора като Слави Трифонов, който не си подава имуществената декларация. Едно от първите неща, които ще направя в следващия парламент е да предложа законодателна промяна и наказателна отговорност за политици и политически лидери, които не декларират своите доходи“, каза водачът на левицата в Търново. Той подчерта, че след закриването на спецсъдилищата през последните месеци България е живяла спокойно без бухалките на Гешев и Борисов.

"Оттук нататък ще се управлява само в коалиции и тази политическа сила, която убеди другите в правотата на своите идеи – тя успява. Темата пенсии и безплатни детски градини беше тема само на БСП. Ние убедихме останалите политически сили и сме благодарни, че ни подкрепиха Това бе една от малкото политики в това НС, която стигна от началото до края – повишаване на пенсии и намаляване на данъци за млади семейства и се гордеем с това“, изтъкна Божанков за постиженията на БСП, които други партии опитват да си препишат.

Според него е ясно за всички, че разрешаването на конфликта в Украйна трябва да стане по дипломатичен път, защото в момента всички губят. "Такъв конфликт освен човешки жертви и има и тежки икономически последици. Ние сме казали, че България не дава оръжие нито за Русия, нито за Украйна“, обобщи Божанков.

Той обясни, че трябва човек да е много глупав, за да се довери на ИТН след всичко, което те са причинили на държавата и заяви, че не вижда път за работа и управление с тях. "В тези трудни за България времена са необходими политици с опит, биография и сериозни политически сили. Надявам се да спрем да си правим експерименти с държавата, с хора, които не могат, с шоумени, с различни проекти еднодневки. Сигурна и социална България е възможна. България без ГЕРБ е възможна. България без страх е възможна, с номер 28“, каза в заключение Явор Божанков.