"Трябва да се спазват определени правила, които казват, че се кани посланик, който има акредитация. Ако България реши може по съответния ред и да прекъсне дипломатически отношения с дадена държава. Но това, което се предложи тук чисто процедурно е – администрацията на Народното събрание при депутати, които все още не са положили клетва – да вземат решение, което не почива на нищо." Това заяви избраният за народен представител от "БСП за България" Явор Божанков в ефира на БНТ, съобщават от Българската социалистическа партия.

Той определи това, като сценарий на ГЕРБ, в който се цели да бъдат раздаде други настроения в момента. "Защото ние сме фокусирани върху доходи, бюджет и съдебна реформа. А такава означава и главна оставка на Гешев. Въпросът е и персонален, и нашата парламентарна група е заявила, че е за оставката на Иван Гешев“, добави избраният за народен представител от социалистическата партия.

"Прокуратурата иска документи от събрания на БСП и аз като юрист мога да кажа, че това е "безпрецедентно. Главният прокурор по сигнал на Кирил Добрев се намесва във вътрешнопартийния ни живот. Това е нелепо, но пък е в реда на нещата, защото откакто служебния кабинет управлява – винаги има накъде по-зле. Ние не сме се борили 200 дни, за да свалим ГЕРБ и да получим ГЕРБ на квадрат. Казвам го с огромно съжаление, защото е имало време, в което аз самия съм протестирал в подкрепа на президента Радев и не съм очаквал, че това ще дойде. БСП с това ръководство и в този състав е на правилната страна. Докато това е така – ние ще сме преграда пред реставрацията на стария модел ГЕРБ -ДПС. Пък няма значение дали този модел в момента е и в служебния кабинет“, коментира Божанков по важните за левицата теми.

"По отношение на Украйна не сме като останалите политически сили, които са в едната или другата крайност. Борисов има няколко метаморфози. Първо той беше заел тази поза – да пази хората от комунистите, макар да е бил член на БКП и бодигард на Живков. Сега пък е евроатлантик – нищо, че онази фирма "Ипон“ охраняваше тръбите на "Лукойл“, които не плащаха данъци. И нищо, че Борисов създаде "Турски поток“ – един проект, който е изгоден за една държава, но това не е България. Нямаме нищо против да останем в опозиция. Този мандат е обречен освен, ако ГЕРБ не се съберат с доскорошните си партньори "Възраждане“, с които заедно в 80% от случаите и свалиха правителството. Както и с ДПС, които не са им

доскорошни партньори, защото те на местно ниво са сраснати“, обясни Божанков за актуалната политическа обстановка.

Според него е несъмнено, че вътрешните фронтове в БСП са оказали влияние върху резултата на левицата. "Оказа влияние несъмнено и посоката, която служебния кабинет започна. Защото те атакуваха и БСП, и ДБ, и ПП – въобще всички онези партии, които преди време подкрепиха Радев за президент. Предупреждавал съм многократно, че това ще доведе до връщането на Борисов като първа политическа сила. Затова БСП свиква Конгрес през февруари, за да започне дълбока идейна реформа", обобщи той.

"По време на управлението, в което участвахме нямаше бюджетен дефицит и доходите на хората се вдигнаха с процент по-висок от този на инфлацията. Ние не оставихме българските пенсионери без увеличение на пенсиите, сложихме таван върху цената на електроенергията и започнахме облагане на свръхпечалбите в енергетиката, и оставихме излишък в бюджета“, каза в заключение Явор Божанков.