"Актуализацията на бюджета е изключително важна за всяка социална група. Тя въвежда безпрецедентно увеличение на пенсиите, данъчни облекчения за семействата, диференцирано ДДС за много стоки услуги като 9% за парното и топлата вода, 0% за хляба, които ще облекчат семействата и техните доходи." Това заяви народният представител от "БСП за България" Явор Божанков в предаването "Тази сутрин" по бТВ, съобщиха от БСП.

"Недоумявам как вчера някой на комисия може да е гласувал против тези мерки. Политическото противопоставяне е едно, но интересите на държавата са над всичко това. Надявам се в зала да се намери разум и бюджетът да се гласува", каза той. "Ако не, алтернативата е ясна. Ако влезем в нова спирала от избори, рисуваме и вълна от популизъм, защото сега се появиха формации, които искат да извадят България от ЕС и да ни направят страна от Третия свят", допълни Божанков.

Той посочи, че основен ангажимент на парламентарната група на "БСП за България" към избирателите си е повишаването на техните доходи с приемането на актуализацията на бюджета.

"Изчистването на мафията от държавата е дълъг процес, това не се случва за няколко месеца. Имаме институции, които са завладени от икономически интереси", посочи Божанков.

Според него, ако Слави Трифонов е искал да изчисти далаверите от регионалното министерство на ГЕРБ, а те са много, той можеше да го направи. "Ние даваме пример как се прави. Работим по актуализацията на бюджета. Който я бламира, ще носи отговорност пред своите избиратели. Даваме пример и какво се прави в едно министерство, когато разобличиш далаверите на бившите управляващи. 400 млн. за язовири, изключително големи средства в експото в Дубай - всичко беше разобличено и изпратено на прокуратурата. Ако прокуратурата не действа, ние внасяме проект за нова антикорупционна комисия. Закриваме спецсъдилищата. Тоест действаме, не се оплакваме по студиата кой ни бил виновен", категоричен е Явор Божанков.

"Темата за Република Северна Македония не съществува, защото има национален консенсус - между управляващи и опозиция, между парламент и президентство, между българското общество и правителството и няма как някой самосиндикално да вдигне ветото. Единственият, който може да вдигне ветото, е Република Северна Македония като си изпълни ангажиментите. Това, че някой е казал, че се вдига ветото и затова напуска коалицията, не го прави истина. За нас от БСП това е червена линия и ние няма да го допуснем", каза още депутатът от БСП.

"Това, което може да се очаква от БСП, е отговорно и сериозно поведение. В нито една ситуация не сме били и няма да бъдем нито причина, нито повод държавата да бъде хвърлена в хаос и нови избори или в нова криза", каза в заключение Явор Божанков.