Води се политика за затриване на пчеларството на България. Това каза в сутрешния блок "Добро утро, България" на Радио "Фокус" Ясен Янев, председател на Сдружение на българските свободни пчелари.

"Нашата тревога е продиктувана в няколко точки. Ние питаме къде в България всеки български гражданин може да си направи лабораторен тест за наличие на пестициди в кръвта и урината. Ние питаме министъра на земеделието в България използвани ли са забранени пестициди в последните 5 години", изтъкна Янев.

Той попита още министъра защо се допускат неквалифицирани и некомпетентни кадри да определят политиката в сектор "Пчеларство" и не само в този сектор, но и във всеки един сектор на земеделието, защото в земеделието има правила и закони, както има правила и закони за движението по пътищата. По думите му има картели в изкупуването на мед и медени продукти. Янев обърна внимание, че цената на българския мед е 4,50 - 4,80 лв. на едро, което е най-ниската изкупна цена в Европа.

"Ние се обръщаме към министъра на земеделието да вземе мерки за предотвратяване на тези порочни практики и искаме данни как са използвани наливаните средства за лични нужди въпросните пчеларски лидери. Ние питаме има ли такова нещо. Затова това протестно писмо го написахме с въпросителна цел, за да може отговорите, които получим, да ги изпратим към Еврокомисията и Европрокуратурата", заяви той.

Гостът поясни, че пчеларството е в основата на земеделието. Според него както преди хората са ходели да си купуват дрехи в чужбина, сега се ходи да се купува храна в чужбина. Янев подчерта, че това е натрупвано с години и държавните институции към Министерството на земеделие са направени заради изисквания на европейската комисия по земеделие, които са със съкратен щат и минимални работни заплати.

"Цената на меда не отговаря на нейната стойност. Не може да се изкупува мед на 4,80, а храната на пчелите да е 5 лева. Има някакви такива разминавания, които ние не можем да си обясним защо се получават и затова се обръщаме към държавните институции. Ние като пчелари много добре знаем за какво става въпрос - за спекула, измама, манипулиране на нашия труд, но това са отделни неща, които тепърва ще работим върху тях. Не се обръщаме към нашите институции като полиция или прокуратура, тъй като в момента дори и ЕС отказва да ни приеме в Шенген поради липса на върховенство на закона. Да се обръщаме към нашите институции за подкрепа и помощ вече е обидно. Много пъти сме го правили, отговори никакви, ако получим отговори те са обидно смешни и подигравателни", уточни той.

Гостът съобщи, че са готови за протести, но няма да се обръщат към пчеларските организации, които доста години са заблуждавали пчеларите. По думите му се борят, за да оцелеят като пчелари. Янев добави, че се води политика за затриване на пчеларството на България.