"Разглежданите миналия четвъртък в правна комисия закони в никакъв случай не могат да се нарекат антикорупционно законодателство. Залага се нещо, което или е неизпълнимо, или не е добро за България“, каза Ясен Тодоров, зам.-директор на Националната следствена служба в ефира на bTV. 

Според него предложените текстове противоречат на Конституцията. 

"Когато прокурорът не е образувал досъдебно производство, не може да искаме от съда да каже дали има наказателен процес. Приемането на такава разпоредба е противоконституционно и с нищо няма да подобри правораздаването в България“, допълни Ясен Тодоров. 

По думите му статутът на главния прокурор е много по-различен отпреди 20 години. 

"Бяха приети много промени, които практически ограничават властта на главния прокурор и приравняват неговия наказателно-правен статут със статута на всеки един магистрат. Всеки български прокурор може да провежда разследване срещу главния прокурор. Може да се провежда производство по неговото отстраняване“, каза Ясен Тодоров. 

Според Тодоров Наказателният кодекс трябва да бъде осъвременен. 

"Бил съм председател на етичната комисия в предишния състав на ВСС и през мен са минали около 10 000 жалби на граждани. Отговорно твърдя, че по-голямата част от тях са жалби на граждани срещу правилността на съдебни решения. В нашето общество има дефицит на чувство за справедливост“, каза Тодоров.