Към настоящия момент има предвиден инцидентен съдебен контрол при прокурорски акции и действия. Всички възможности на съда да контролира Прокуратурата са на лице, когато има досъдебно производство. Няма как да има контрол върху нещо, което не е в правния мир. Това заяви заместник-директорът на НСлС Ясен Тодоров по време на заседание на парламентарната комисия по правни въпроси, предаде репортер на "Фокус".

"Коя ще бъде инстанцията, която ще се произнесе окончателно и кой образува това досъдебно производство? Мисля, че няма такъв. Съдията от ВКС, съдията, който се превръща в прокурор във ВСС, шефът на наказателното следствие?", попита Тодоров.

По думите му сега магистратите се разследват от следователи, не само от магистрати. "Ще е добре членовете на ВСС да имат глас при назначаване и освобождаване на главния прокурор, както депутатите могат да избират състава на ВСС", посочи още той.

Той е категоричен, че не може висши магистрати да се лишават да бъдат избирани от парламентарната квота във ВСС. Накрая ще се получи така, че Прокуратурата, ВСС и НСлС ще са срещу законопроекта, граждански и обществени организации също.

В момента се провежда заседание на правната комисия в НС на, която присъстват главния прокур Иван Гешев, заместник-директорът на НСлС Ясен Тодоров и правосъдният министър Крум Зарков. Депутатите обсъждат предложенията за промени в Наказателно-процесуалния кодекс и Законопроекта за изменение и допълнение на Закона за съдебната власт.

Припомняме, че по-рано днес се проведе и заседание на ВСС, който започна да разглежда сигнала, подаден от директора на НСлС Борислав Сарафов срещу главния прокурор затова, че неправомерно е записал телефонен разговор със свой колега. Стана ясно и че Иван Гешев е призован да даде обяснения в прокуратурата следващия понеделник във връзка с две започнали проверки.